Kansarmoede gaat iedereen aan

Geschreven door Prof. Dr. Pete… op vrijdag 11 nov 2016

Een bijdrage door Prof. Dr. Peter Adriaenssens, Kinder- en jeugdpsychiatrie UZ Leuven

In België leeft vandaag één kind op zes in armoede. Dat is een hallucinant cijfer. Volgens het Unicef-rapport van 2012 verzandt ook 35,3% van de nieuw samengestelde gezinnen in de armoede. Met sociale uitsluiting tot gevolg.

De stichting Pelicano laat de kinderen en de Belgische bevolking zien dat het de kinderrechten ernstig neemt.

Het belang van tijdige en focusgerichte hulp

Neurologisch onderzoek toont aan dat leven in armoede voor kinderen zoveel stress met zich meebrengt, dat het lichaam van het kind teveel cortisone (of stresshormoon) gaat aanmaken. Dit remt de ontwikkeling van jonge hersencellen af en betekent een onvermijdelijk verlies van capaciteiten voor de maatschappij.

Armoede op zeer jonge leeftijd zorgt voor fysieke ontwikkelingsvertragingen en veroordeelt deze kinderen tot levenslange achterstand – tenzij voor hun zevende levensjaar kan ingegrepen worden.

Gelukkig is het verhaal van kinderarmoede er niet alleen een van pessimisme en drama, maar bovenal een van hoop. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen jonger dan zes jaar, die focusgericht geholpen worden, nadien een betere ontwikkeling kennen. Investeren in een doelgerichte aanpak loont!

“Kinderarmoede is een schending van het recht op optimale ontwikkeling.”

(uit de Universele verklaring van de Rechten van het Kind)

Word nu Pelicanometer of -peter en help een kind uit de armoede!