Pelicano in jouw testament

jouw nalatenschap verandert levens

JE NALATENSCHAP IN GOEDE HANDEN.

Jij de goeie daad,
wij de praktische zorgen

Nadenken over wat we gaan achterlaten op deze wereld: op een bepaald moment doen we het allemaal. En dat doen we beter vroeger dan later. Je wilt ooit een ultieme goede daad stellen? Je wilt een goed doel als Kinderarmoedestichting Pelicano opnemen in je testament? Tegelijk stel je je vragen over hoe dat praktisch in zijn werk gaat? Geen zorgen: die last nemen wij graag van je over.


1K

Met dit bedrag kunnen wij een Pelicanokind een jaar lang ondersteunen.


12K

Dit is het gemiddelde bedrag dat een Pelicanokind nodig heeft gedurende de periode dat het onder onze vleugels is.

Waarom Pelicano
in je testament
opnemen?

Gemoedsrust voor jou

Wat je ook wil als je er ooit niet meer bent: daar zorgen wij voor. Van de grote lijnen tot de kleinste details: jij beslist wat er gebeurt.

Deskundige begeleiding

Onze experts denken samen met jou na over je wensen en leggen die juridisch correct vast. Geen misverstanden, alleen maar zekerheid.

Schenken zonder zorgen

Jouw nalatenschap komt ten goede aan kansarme kinderen in België. Geef jouw erfenis een positieve impact op de levens van zij die het het meest nodig hebben, zonder administratieve rompslomp.

ONZE WERKWIJZE.

Samen zetten we de juiste stappen

1. Informatie

Je bent op een punt in je leven dat je je vragen stelt. Wat met mijn nalatenschap? Hoe verdeel ik die het best? Hoe neem ik er een goed doel in op? We leggen je in een persoonlijk gesprek uit hoe jouw wensen werkelijkheid worden.

2. Voorontwerp

Onze experten schrijven jouw wensen correct uit en brengen alles wettelijk in orde. Samen bekijken we of dit voorontwerp precies is wat jij voor ogen hebt.

3. Registratie

Staan ook de laatste details in het voorontwerp op punt? Dan kan de notaris jouw testament registreren in het Centraal Register der Testamenten. Zo ben jij helemaal zeker dat je wensen worden gerespecteerd als je er niet meer bent.

LAAT JOUW TESTAMENT NA AAN PELICANO.

Denk nu aan later

Misschien voel je je nog te jong om al aan je testament te denken. Dat begrijpen we. Tegelijk: over alles wat je nu al regelt, hoef je je later geen zorgen meer te maken. Heb je vragen, bezorgdheden of bekommernissen? Laat het ons weten via dit formulier. Je krijgt snel antwoord.

  IEDEREEN FILANTROOP

  Ook de kleinste nalatenschap maakt een groot verschil

  Bij Kinderarmoedestichting Pelicano zijn we dankbaar dat mensen ook op het einde van hun leven denken aan kinderen in armoede. Tegelijk weten we dat zo’n daad van menslievendheid bekommernissen met zich meebrengt. Daarom hebben we een heus filantropisch centrum opgericht, dat jou van A tot Z ontzorgt.

  VRAAG EN ANTWOORD

  De antwoorden op de meest gestelde vragen

  Heb je een vraag over wat Kinderarmoedestichting Pelicano doet? Over hoe jij kan helpen? We hebben de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen voor je verzameld.

  Een testament is een officieel document waarin je vastlegt wat er met je vermogen moet gebeuren op het ogenblik dat je bent overleden. De wet bepaalt wie onze erfgenamen zijn, maar evengoed heb jij een zekere vrijheid om je erfenis zelf te regelen. Dat gebeurt via dat testament.

  Indien je geen testament opmaakt, bepaalt de wet wat er gebeurt met hetgeen je nalaat. Enkele voorbeelden:

  • Je bent niet gehuwd en hebt nog een levende ouder en een zus, dan ontvangt je ouder 25% en je zus 75% van je nalatenschap.
  • Je bent niet gehuwd en hebt 1 kind, dan gaat de nalatenschap naar het kind.

  Als jij wilt dat die regels niét worden toegepast binnen je familie, bijvoorbeeld omdat je ook iets wilt schenken aan een goed doel, dan dien je een testament op te maken.

  Bij de verdeling van je bezittingen is het belangrijk rekening te houden met het zogeheten voorbehouden deel van je nalatenschap. Dat is het deel van je erfenis waarover je niet vrij kan beslissen: je kinderen en echtgenote/echtgenoot hebben daar recht op. Zij zijn door wet hiervoor beschermd. Dat deel noemen we het reservatair of voorbehouden gedeelte.

   

  De huidige wetgeving voorziet dat de helft van je nalatenschap gereserveerd is voor je kinderen, ongeacht hun aantal. De reserve van de echtgenoot/echtgenote bestaat dan weer uit de keuze voor het vruchtgebruik op de helft van de nalatenschap of het vruchtgebruik van de gezinswoning (met inboedel), zelfs als dat de helft van de waarde van de nalatenschap zou overschrijden. Het vrij beschikbare gedeelte, tot slot, is het verschil tussen de totale waarde van je nalatenschap en de wettelijke reserve. Dit gedeelte kun je toekennen aan bijvoorbeeld Kinderarmoedestichting Pelicano.

   

  Tamelijk complex? Snappen we. Stel ons gerust al je vragen hierover.

  Vind je ook dat een kind het niet verdient om in armoede op te groeien? Vind je ook dat elk kind in ons land de kans verdient op een mooie toekomst? Wil je iets nalaten waarmee je echt levens verandert? Neem dan Kinderarmoedestichting Pelicano op in je testament. Zo maken we samen voorgoed een einde aan kinderarmoede in België. Is dat geen prachtige nalatenschap?