Home » Vlerick studie

Vlerick studie

Vlerick studie

In het afgelopen decennium zijn alarmerende cijfers over kinderarmoede in België onder de aandacht gebracht van opeenvolgende Belgische regeringen, het publiek en beleidsmakers van de EU. Desondanks is het percentage kinderen dat risico loopt op armoede of sociale uitsluiting (AROPE) in België, ondanks alle inspanningen om dit probleem aan te pakken, vrijwel constant gebleven. Dit fenomeen kan worden verklaard door meerdere macro- en microfactoren, zoals het intergenerationele karakter van armoede, de omstandigheden op de arbeidsmarkt, het onderwijssysteem of het gezondheidszorgsysteem. In deze context treft armoede niet alleen degenen die opgroeien in een kansarme omgeving, maar heeft het ook invloed op de gehele samenleving. Bovendien zijn de gevolgen van kinderarmoede breed en langdurig, wat leidt tot aanzienlijke sociale kosten die de overheid elk jaar moet dragen.

 

Om deze plaag te bestrijden heeft Pelicano, een Belgische stichting van openbaar nut, een robuust sociaal programma ontwikkeld om kinderarmoede in België tegen te gaan. De stichting ondersteunt kinderen gedurende hun hele jeugd en vroege volwassenheid totdat ze toetreden tot de arbeidsmarkt. Het sociale programma van Pelicano is ontworpen om kinderen via verschillende kanalen te helpen en hen toegang te geven tot dezelfde kansen als ieder ander kind. Dit sociale programma hanteert daarom een holistische aanpak om kinderarmoede aan te pakken, waarbij elk individueel kind wordt opgevolgd en alle mogelijke aspecten van kinderarmoede in overweging worden genomen om de integratie van kinderen in de samenleving en later op de arbeidsmarkt te vergemakkelijken. Hoewel dit sociale doel prijzenswaardig lijkt, blijft er een belangrijke vraag voor de stichting en het algemeen belang: wat is de totale economische en sociale impact van het sociale programma van Pelicano in België?

 

In deze context is het doel van dit rapport om de impact van het sociale programma van Pelicano op de Belgische samenleving als geheel te bepalen, maar ook op belangrijke belanghebbenden zoals de overheid, Pelicano zelf en de kinderen. Om dit te doen zal dit rapport drie empirische vragen beantwoorden. Ten eerste zullen we een algemene schatting maken van de mogelijke kostenbesparingen die de overheid kan realiseren door kinderarmoede in België te verminderen. Op basis van deze resultaten zal het tweede empirische onderzoek bestaan uit het bepalen van de totale economische impact van het sociale programma van Pelicano op een kind gedurende zijn hele actieve leven (tot aan pensionering). Ten slotte hebben we de totale impact van het programma van Pelicano berekend over de komende 15 jaar, rekening houdend met het huidige totale aantal kinderen (1744) en het doel van Pelicano om tegen 2025 2000 kinderen te bereiken.

Bekijk hier de volledige studie.

IK WIL HELPEN.

Geen kind in België
blijft achter

OOK VOOR BEDRIJVEN.

Doen jij en jouw
collega’s mee?