“Catho had al drie dagen niet meer gegeten”

Het is eind maart 2023. Zorgpartner Koen hoort kleine Catho toegeven dat ze al drie dagen niet meer gegeten heeft. Daar hebben ze thuis momenteel blijkbaar geen geld voor.

Geen geld voor eten is vaak maar één van de vele problemen waarmee kinderen in armoede worden geconfronteerd. Huisvesting is meestal ook problematisch. 

 

De situatie in het gezin van Catho? Een te kleine, beschimmelde woning. Er zijn twee slaapkamers voor een gezin van vijf mensen. Het jongste slaapt in de slaapkamer bij de ouders. De rolluiken blijven vaak naar beneden, het afval stapelt zich regelmatig op in de voortuin.  

 

De wachtlijsten voor een andere woonst zijn lang, en beide ouders hebben het heel moeilijk om aan werk te geraken. Door hun benarde financiële situatie hebben ze ook geen vervoermiddel; zelfs geen fiets. Ze slagen er niet echt in zich te organiseren om werk te zoeken en te vinden. 

Armoedespiraal 

En zo komen ook de kinderen in een vicieuze armoedespiraal terecht. Ze zijn graatmager, ongezond, bleek en ziekelijk. Warm eten komt in het beste geval een drietal keer per week op tafel.

 

Beetje bij beetje is het gezin zich ook van de buitenwereld gaan afsluiten. Van veel sociale contacten is intussen geen sprake meer. Vriendjes komen er allang niet meer over de vloer.

 

Als hulpverlener een band opbouwen met het gezin is bijzonder moeilijk geworden. Op een aanbod om op zijn minst voor de kinderen elke dag een ontbijt en middagmaal te voorzien wil de mama niet ingaan. Ze wil niet bedelen.

 

Het hart van zorgpartner Koen brak toen hij kleine Catho eind maart 2023 hoorde vertellen dat ze al drie dagen niet gegeten had.

 

We hebben de namen in dit verhaal veranderd. Om de privacy van de kinderen te waarborgen, kunnen we je namelijk geen informatie geven over individuele dossiers.  

IK WIL HELPEN.

Geen kind in België
blijft achter

OOK VOOR BEDRIJVEN.

Doen jij en jouw
collega’s mee?