Home » Week van de kinderarmoede 2022

Week van de kinderarmoede 2022

Week van de kinderarmoede 2022

Eén op de drie kinderen die in armoede leven, zit ondervoed, onderuitgeput of onvoldoende gevoed op school. De organisatie die strijdt tegen kinderarmoede, de Pelicano Foundation: “Elk kind heeft een vriendje wiens broodtrommel leeg is”.

 

Brussel, 17 oktober 2022 – Eén op de drie kinderen die in armoede leven, zit ondervoed, onderuitgeput of onvoldoende gevoed op school. Dit zijn de cijfers die de organisatie die armoede onder kinderen bestrijdt, de Pelicano Foundation, heeft gepubliceerd ter gelegenheid van de Week van de Kinderarmoede. De stijgende trend gaat hand in hand met inflatie. Slechte of ontoereikende voeding heeft ernstige lichamelijke, sociale en psychologische gevolgen voor kinderen op de lange termijn. “Hoewel lege lunchtrommels slechts een deel van een groter probleem zijn, zijn ze voor ons een duidelijk signaal van de effecten van armoede op kinderen.

Voor 43.000 kinderen in België is een leeg bord hun dagelijks lot omdat ze in extreme armoede leven. Dit zijn de cijfers die werden gepubliceerd door de organisatie die kinderarmoede bestrijdt, Stichting Pelicano. Bovendien melden de sociale partners van Stichting Pelicano, zoals het OCMW, leerkrachten, schoolautoriteiten en sociale diensten, dat zelfs 1 op 3 van de kinderen die ze ondersteunen niet elke dag een maaltijd meekrijgt naar school, of een maaltijd die arm is aan voedingsstoffen of onvoldoende in hoeveelheid. Uiteindelijk heeft dit ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van het kind.

 

Daarom wil de organisatie het probleem onder de aandacht brengen tijdens de Week van de Kinderarmoede (17-23 oktober). Elk jaar organiseert Stichting Pelicano deze week om samen te vallen met de Internationale Dag voor de Uitbanning van Armoede op 17 oktober.

 

“Drie maaltijden per dag is geen luxe, het is een fundamenteel recht. Bovendien zijn we erg bezorgd dat het probleem zo groot is geworden dat elk kind wel een vriendje heeft met een lege broodtrommel”, legt Christiaan Hoorne, directeur van Stichting Pelicano, uit. En deze lege lunchtrommels op school zijn slechts het topje van de ijsberg. Ze verbergen vaak een veel groter probleem, dat zich thuis achter gesloten deuren afspeelt. Hoewel lege lunchtrommels slechts een deel zijn van een groter probleem, zijn ze voor ons een duidelijk signaal van de effecten van armoede op kinderen.”

 

“Als zorgcoördinator heb ik dagelijks contact met de kinderen en kan ik hun situatie op de voet volgen. Wat ik elke dag zie is verschrikkelijk: lege brooddozen, beschimmeld voedsel of goedkoop voedsel zonder voedingswaarde,” voegt An Pottier toe, hoofd van de BSGO Hendrik Conscience school in Oostende en sociale partner van Stichting Pelicano. “Slechte voeding is het eerste teken van armoede. Als ik dit zie, weet ik dat er thuis iets ernstigers aan de hand is en dat ik moet ingrijpen.

 

Inflatie versterkt de trend

 

De groeiende trend in het aantal kinderen dat niet, niet genoeg of slecht eet, gaat hand in hand met de stijgende kosten van levensonderhoud. In juni van dit jaar was de prijs van het gemiddelde winkelwagentje met 11% gestegen sinds het begin van 2022. Sindsdien is de inflatie blijven stijgen, net als de prijzen van supermarkten.

Het budget dat mensen uitgeven aan voedsel om rond te komen is ook sterk gestegen. Uit de jaarlijkse berekening van referentiebudgetten door CEBUD blijkt dat een alleenstaande ouder met twee kinderen tussen 6 en 17 jaar ongeveer 500 euro per maand aan voedsel moet uitgeven om ten minste rond te komen, een stijging van 9,6% ten opzichte van 2021. Een koppel met twee kinderen tussen 6 en 17 jaar zou €677 per maand moeten uitgeven, een stijging van 9,7%.

Als gevolg van de crisis nam het aantal verzoeken om hulp van Stichting Pelicano voor de zomer enorm toe. Dit kwam doordat steeds meer ouders uit de lagere middenklasse ernstige problemen ondervonden. “Al enige tijd zien we dat armoede de sociale ladder beklimt. De inflatie en de energiecrisis dwingen steeds meer ouders om moeilijke keuzes te maken tussen basisbehoeften: de energierekening betalen of een mand vol gezond eten mee naar huis nemen”, legt Christiaan Hoorne uit.

Op dit moment stagneert het aantal hulpvragen bij Stichting Pelicano, maar volgens de organisatie die armoede onder kinderen bestrijdt, komt dit vooral doordat mensen nog geen duidelijk beeld hebben van hun grootste uitgavenposten. “We verwachten dan ook een enorme piek in het aantal hulpvragen tijdens deze winter of daarna, wanneer mensen het echt gaan voelen of hebben gevoeld in hun portemonnee”, vervolgt Christiaan Hoorne.

Effecten die veel verder gaan dan alleen honger

Een gezond en voldoende dieet is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Uit een onderzoek van de Georgetown University blijkt dat jonge kinderen met voedselonzekerheid een levenslange leerachterstand kunnen oplopen. Uiteindelijk kunnen deze tekorten leiden tot stemmingsstoornissen en gedragsproblemen. “Honger lijden is veel meer dan een maaltijd missen. Het heeft ernstige psychologische, emotionele en sociale gevolgen voor het verdere leven van het kind”, legt Christiaan Hoorne uit.

Stichting Pelicano roept de regering op om te werken aan een duurzaam plan om armoede te bestrijden. Volgens de kinderarmoedeorganisatie zijn de voorgestelde oplossingen nog te vaak kortetermijnoplossingen. Maar er is dringend nood aan een plan dat ook op lange termijn vruchten afwerpt.

“1 euro investeren in de strijd tegen kinderarmoede loont op lange termijn voor de samenleving: tussen 5 en 9 euro. Dat blijkt uit een studie die op ons initiatief werd uitgevoerd door de Vlerick Business School. Daarom organiseren we de Week tegen Kinderarmoede: we willen de vicieuze cirkel van armoede doorbreken,” besluit Christiaan Hoorne.

 

Dans la presse

Belga
Radio 1
Het Nieuwsblad
Gazet van Antwerpen
Het Laatste Nieuws
Het Belang van Limburg
De Morgen
BRF Online
Libelle Mama
La DH
La Libre Belgique
Belga FR
Le Vif
L’Avenir
RTBF
VRT NWS
Grenz Echo
Metro
Humo
VTM Instagram
​​​​​​​
​​​​​​​Dag Allemaal

IK WIL HELPEN.

Geen kind in België
blijft achter

OOK VOOR BEDRIJVEN.

Doen jij en jouw
collega’s mee?